TUNIS

Tunis je predsjednička republika, koja se po prvobitnom značenju nazivala i „zemlja zapadno od Egipta“ a graniči sa Sredozemnim morem i Alžirom.

Glavni grad Tunisa, je dobio ime po samoj državi. U Tunisu se nalaze brojni tragovi ljudske aktivnosti iz donjeg paleolitska a otkrivena je i najstarija religijska građevina na svijetu od preko 40 000 godina. Dolaskom Feničana i razvijanjem trgovačkih mreža, plovidbe i pomorstva, sa postajom Kartage uvrštava samu se u značajnu i jaku regiju.

Punski ratovi, dolazak kršćanstva i Vandla, bogoštovlje, carevi, arabizacija i na poslijetku prelaska na Islam u starijoj historiji i borbe za nezavisnosti novijeg vremena, govore nam i o životu, kulturi i raznolikosti nasljedstva Tunisa.

Možda vam je prva pomisao na Tunis, sahara, pijesak i deve, ali to opisuje samo jedan manji dio ove lijepe države. Tunis obiluje raznolikošću prirode i krajolika, zelenim šumama, brežuljcima ali i dugim pješčanim plažama. Bezbroj novijih i starijih pustinjskih palata, višestoljetni čuvari tradicije i prošlosti, pretapaju se poput bijelih dvoraca u plavetnilu neba i mora.

Pored Evropske kuhinje, francuskog vina, možete uživati i u ukusnoj tradicionalnoj hrani i piću u nekom od malih restoranima i kafea.
Tunis je nadasve poznat i po ručno rađenim ćilimima, nakitu od čistog zlata i srebra i odjeći od svile i kadife.
Država Tunis je modernija i liberalnija od svojih sudržava u arapskom svijetu. Progresivno predsjedništvo (Bourguiba) rezultiralo je odbacivanjem tradicionalnog, konzervativnog stava prema ženama i potpune zabrane vela. Zemlja je opuštena u svom pristupu prema strancima, gostoljubiva sa velikim stepenom gostoljubivosti i topline, koja je sinonim za Tunis.

Za sve upite i više informacija kontaktirajte nas.

U cijenu aranžmana je uključeno:
  • Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Tunis
  • Aerodromske takse
  • Smještaj u hotelu 4*
  • Transferi aerodrom – hotel – aerodrom
  • Organizacija putovanja

Contact us